Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Skupštine Županije Bač-Kiškun Gabor Banjai prisustvovali su potpisivanju sporazuma između udruženja proizvođača svinja iz Pačira i Mađarskog udruženja proizvođača čistokrvnih svinja iz Kapušvara. Cilj ovog sporazuma, koji su u znak podrške dveju regija parafirali i predsednici Pastor i Banjai, jeste dugoročna saradnja, učestvovanje na zajedničkim konkursima, direktna komunikacija između proizvođača i razmena iskustva, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika pokrajinskog parlamenta.
- Period od 2014. do 2018. veoma je značajan, jer u procesu pregovora sa EU neće se razgovarati samo o visokoj politici nego i o potrebama svakodnevnog života. Jedno od poglavlja biće svakako i poljoprivreda, rekao je Pastor i dodao da su zbog toga neophodni kompetentni ljudi i udruženja izrazivši svoju punu podršku saradnji, uz uverenje da će ona rezultirati kvalitetnim uzgojem svinja, odnosno osnovnim stadima s kojima će moći da se izađe na tržište EU i da se zadovolje svi kriterijumi.
Predsednik Skupštine Županije Bač-Kiškun Gabor Banjai istakao je da to što Srbija još uvek nije u EU ne predstavlja nikakvu prepreku za zajedničke nastupe na evropskom tržištu, jer će u procesu približavanja EU značaj prekograničnih projekata sve više rasti.