Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine, stabilan cenovni nivopšenice i stagnacija soje obeležilisuproteklu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 5.100 tona robe (-26,09%), čija je finansijska vrednost iznosila 152.963.500,00 dinara (-39,15%). Jučerašnja sesija je bila puna događaja, naročito u Čikagu, gde su se cene kretale između značajnog rasta i snižavanja na zatvaranju. To ilustruje neizvesnost koja utiče na trgovce, što se tiče situacije sa vremenskim prilikama koja se izgleda blago popravljaju u SAD-u, ali ostaje vrlo zabrinjavajuće u Brazilu, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Kukuruz je količinski bio dominantna kultura u trgovini sa ukupno prometovanom količinom od 4.100 tona. Rast cena na međunarodnom tržištu početkom nedelje je jedan od faktora koji je uticao na kretanje cena na domaćem tržištu. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,00 din. Kraj nedelje donosi smirivanje cene i veću ponudu u odnosu na tražnju. Ponderisana cena je iznosila 25,44 din/kg što predstavlja rast od  5,45% u odnosu na prethodnu nedelju. Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine na paritetu FCA Južna Bačka je zaključen po ceni od 179 evra po toniu dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe od 01.10. do 15.11.2021. godine.

Soja nakon nekoliko nedelja uzastopnog rasta koje su bile praćene na dnevnom nivou, beleži korekciju cena. Na tržištu soje nije bilo značajnijeg pritiska na strani potražnje, što je uzrokovalo zaključenjem jednog berzanskog ugovora po jedinstvenoj ceni od 85,20 din/kg uz odloženo plaćanje.

Pšenica je zadržala stabilan cenovni nivo. Berzanski ugovor je zaključen po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a,što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prošle nedelje  kada je ova žitarica bila tražena, ova nedelja donosi promene u vidu smanjene izvozne tražnje i dobre snabdevenosti mlinara.

Cene uljane repice nastavljaju da pokazuju izuzetnu volatilnost. Nakon prošlonedeljnog cenovnog maksimuma, ova nedelja zabeležila je smirivanje cena prateći soju i kanolu, uprkos činjenici da su površine koje je objavio StatCan početkom nedelje manje od očekivanih. Tražnja je bila na cenovnom nivou od 455 evra po toniu dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Hladni aprilski dani nisu išlina ruku poljoprivrednim proizvođačima, što je sprečilo pravovremeno obavljanje setve većine planiranih ratarskih kultura. Pored odlaganja, na nekim parcelama će setva morati da se ponovi zbog problema sa nicanjem useva. Poljoprivrednici očekuju da će se vremenske prilike u narednom periodu stabilizovati, kako bi se setva završila u optimalnom roku.