Ministarstvo poljoprivrede će za mesec dana predstaviti novu kreditnu liniju za poljoprivredne proizvođače koji žele da povećaju broj grla ili obnove mehanizaciju, a kamate na te kredite će subvencionisati to ministarstvo. Reč je o kratkoročnim kreditima na tri godine, s grejs-periodom od godinu dana, najavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić danas u Ćićevcu.
"To su dinarski krediti gde je kamata izuzetno povoljna. Kamata za stočarsku proizvodnju, za kupovinu grla za tov i priplod, biće četiri odsto a za sve ostale grane kamata će biti šest odsto", rekao je Glamočić na sastanku s poljoprivrednicima.
Troškove osiguranja grla u potpunosti će pokriti Ministarstvo poljoprivrede.
 Prema njegovim rečima, na tržištu nema povoljnijih kredita, a oni se mogu koristiti i za nabavku nove opreme. Maksimalan iznos kredita je pet miliona dinara za individualne proizvođače, odnosno 15 miliona dinara za zadruge.
"Ima dovoljno para, ne mora da se žuri. Svi zainteresovani koji žele da obnove mehanizaciju, kupe stoku, moći će da konkurišu kod komercijalnih banaka, a mi ćemo tu kamatu subvencionisati", rekao je Glamočić.
On je pozvao poljoprivrednike da do 31. marta registruju poljoprivredna gazdinstva i dodao da su ove godine mere u delu stočarstva "pojačane".
"Kod priplodnih ovaca i koza smo povećali sa 4.000 dinara na 7.000 dinara, za priplodne svinje sa 4.000 dinara na 5.000 dinara i za jagnjad u tovu sa 1.000 dinara na 2.000 dinara", precizirao je ministar najavljujući da će u naredna dva meseca biti isplaćene sve obaveze prema proizvođačima iz prethodne godine.