Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao juče sa grčkim kolegom, ministrom ruralnog razvoja i hrane Spilios Livanosom.

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske veze. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini  poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi. Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu. Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Nakon nagoveštaja grčke kompanije "Agrifreda"iz grada Pela, sa severa Grčke, koja je iskazala zainteresovanost za investicije u "Voćar", Merošina, gde bi se pre svega bavila otkupom i preradom višnje, trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni. Na sastanku dva ministra istaknuto je da je "Agrifreda"u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra. Budući ulagač u nekadašnju uzdanicu juga Srbije moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta, ali ga čeka značajan resurs – razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višanja.

Sporazum između dve države o saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je 2012. godine u Beogradu.