Više od 18.000 poljoprivrednika s teritorije  Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice mogu putem najsavremenijih meteo-stanica da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i štetočina koji prete njihovim usevima,  navodi se u saopštenju  NALEDA.
Ove  informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku u njivu.
Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platforme u cilju  efikasnijeg planiranja poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koji je podržalo  Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovode ga NALED i TeleGroup.
Putem aplikacije korisnici će dobijati  informacije o trenutnim  vremenskim podacima, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, kao i o upozorenjima o pojavi kiše, mraza i visokih temperatura,  s preciznošću  preko 90 odsto.
Prvih 50 stanica postavljeno je u izabranim vojvođanskim samoupravama, a postoje želja i interesovanje da se projekat proširi i na druge gradove i opštine na teritoriji Srbiji.
Upotreba AgroLIFE softvera namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija zemljišta na zadovoljstvo  poljoprivrednika.
Aplikacija je dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava, kao i veb stranica sa pregledom podataka koje te meteo-stanice obrađuju.