U skraćenoj radnoj nedelji, u periodu od 17. do 19. feebruara na novosadskoj Produktnoj berzi nije bilo značajnih cenovnih odstupanja kukuruza i soje, dok je pšenica imala negativan trend. Ukupan ostvaren količinski promet u tri radna dana na Produktnoj berzi je dostigao 2.025 tona robe finansijske vrednosti 50.283.750,00 dinara.

Kukuruz se u trgovanju zadržao na nivou zabeleženom sedmicu ranije. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 22 do 22,30 dinara po kilogramu, dok su ugovori za robu isporučeni u luku zaključivali na 22,50 dinara po kilogramu. Ponderisana cena je iznosila 22,10 dinara po kilogramu što je isto kao i prethodne sedmice.

Povećana ponuda pšenice pomerala je cenu hlebnog zrna na niže. Pšenicom se trgovalo po ceinii 22,80 dinara po kilogramu što ujedno predstavlja i ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena hlebnog zrna je bia niža za 2,15%.

Soja je izostala iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu. Tražnja za sojinim zrnom po 59,50 dinara po kilogramu i ponuda soje po nešto višim cenama od 60,50 dinara po kilogramu nisu rezultirali zaključenjem berzanskih ugovora

Cene na inostranim tržištima

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodnog perioda pšenica je poskupela za 4,58 odsto, a kukuruz za 1,70 odsto. Poseldnjeg dana perioda, 18. februara zabeležena je, po martvoskom fjučersu cena pšenice 243,40 dolara po toni, a kukuruza 216,61 dolara po toni. Kako se navodii u nedeljnom izveštaju novosadske Produktne berze zabeležene su prodaje američkog kukuruza Kostariki i Gvatemali. Kiše u Brazilu odlažu setvu kukuruza.

Trgovci plaćaju višu cenu za pšenicu zbog rizika od vremenskih prilika. Vrlo niske temperature u Teksasu su pogodile ravnice koje su uglavnom bez snežnog pokrivača, što sugeriše najmanje delimičnu štetu na ozimoj pšenici. Na međunarodnoj sceni zabeležen je tender Sirije od 200.000 tona mlinske pšenice.

U Čikagu u odnosu na podatak iz sedmice ranije, soja je poskupela 0,56%, a sojina sačma je pojeftinila 0,70%. Kao što se po izveštaju sa Berze u Čikagu da zaključiti nastavlja se rast cena soje, koja i dalje ima korist od kašnjenja brazilske žetve zbog upornih kiša, posebno u najvećem regionu Mato Groso. Uprkos rastu cena soje, prerađivačke aktivnosti ostaju ograničene, sa fabrikama čije margine rastu zbog rasta cena ulja. USDA procenjuje da bi površine soje trebale dostići rekordno visok nivo.

Na Berziu Parizu po martovskom fjučersu cena pšenice je dostigla vrednost 237,50 evra po toni, a kukuruz 223,75 evra po toni. Ove cene ukazuju da je žuto zrno poskupelo za 2,52 odsto, dok je cena pšence bila veća za 6,74 odsto.

Cene pšenice na Evronekstu su 15. februara naglo porasle kako za trenutni rod, tako i za sledeći. Do rasta cena došlo je zbog smanjenih zaliha u Evropi, posebno u Francuskoj do kraja sezone. Hladni talas u Francuskoj i Zapadnoj Evropi ne bi trebao da ostavi veće posledice. Rad na poljima se nastavlja zahvaljujući blažim temperaturama i većina ozimih useva je u zadovoljavajućem stanju. Cene kukuruza na Evronekstu su se malo menjale na tržištu koje ostaje usko. Razlika u cenama između pšenice i kukuruza utiče na proizvođače stočne hrane da kupuju pšenicu.