Proizvođači voća s juga Srbije traže hitan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede i osiguravajućim kućama jer kako navode polise osiguranja za mraz više ne važe od 1. marta, već od 4. aprila, izjavio je juče predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović.

On je, za Glas Šumadije rekao da u trenutku kada je država podigla procenat subvencija za osiguranje voća od vremenskih nepogoda u rizičnim područjima na oko 70 odsto, pojedine osiguravajuće kuće su pomerile datum važenja polise za štetu od mraza.

-Država traži od proizvođača voća da ga osiguraju od nepogoda i opredelila je subvencije za premiju osiguranja kako bi stimulisala proizvodjače da ga osiguraju, a osiguravajuće kuće sada pomeraju rok važenja polisa za mraz, rekao je Radović i dodao kako je poslednjih godna primetno  kada nastanu štete u zasadima zbog nevremena procenitelji dođu 10 do 15 dana da utvrde štetu, a tada biljka veeć počinje da se oporavlja.

Podpredsednik Udruženja voćara i vinograda iz Ražnja Zoran Stojanović rekao je i da je osiguranje poskupelo oko 20 odsto, a da su mu u jednoj od osiguravajućih kuća rekli da je rok za važenje polise pomeren za april jer su „promenili smernice“.

U izjavi Stojanović napomiinje i da osiguravajuće kuće obračunavaju štetu od mraza kada voćka procveta i opadne više od pola cvetova.

Da li će se predstavnici ovih Udruženja sastati sa predstavncima Ministarstva i da li će  se u komunikacijii sa osguravajućim kućama nešto promeniti po pitanju perioda važenja polise osiguranja od mraza ostaje da se vidi u narednim daniima.

Pročitajte  i kako kasni prolećni mrazevi utiču na voćke: S kasnijom pojavom i šteta je veća