U Privrednoj komori Vojvodine održan je onlajn skup „ Prezentacija programa razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021 – 2031 godine“ u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije i Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem –  Fruška gora“. Održavanje skupa podržala je Privredna komora Vojvodine.
- Privredna komora Vojvodine je mesto okupljanja privrednika i PKV će i dalje nastaviti da pomaže razvoj i promociju vojvođanskih vinara. Ovaj program  je alat za vinare i vinogradare koji će im omogućiti da ostvare ciljeve koje doprinose razvoju ne samo vinarstva i vinogradarstva, već i razvoju vinskog turizma. Program predviđa i donošenje novog zakona o vinu koji treba da stvori adekvatne uslove za dalji razvoj sektora vinarstva i vinogradarstva uz istovremeno usklađivanje sa propisima Evropske unije, istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine  Boško Vučurević pozdravljajući učesnike skupa.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević  predstavio je mere sekretarijata koje se tiču vinarstva i tom prilikom naglasio da će biti izdvojeno 20 miliona dinara za degustacioni turizam. Ocvaj konkurs, kako je najvaio biće raspisan početkom marta.
I Pokrajjinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izmađu ostalog, kroz svoje konkurse obzbeđuje sredstva koja bespovratno mogu da koriste vinogradari i vinari. Konkursi sekretarijata su raspisani 1. februara i u toku su naveo je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš.
Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije dr Marko Malićanin podsetio je da Vlada Srbije krajem 2020. usvojila Program razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021 – 2031 godine , što je kako je istako bila kruna rada Saveza. Ovaj značajn dokument bavi se analizom svetskog vinarstva i vinogradrstva kao i analizom srpskog vinarstva i pokazuje gde smo u odnosu na region i svet. To je dokument koji identifikuje sve nedostatke, ali i sve mogućnosti srpskog vinarstva da zauzme svoje mesto na svetskoj mapi istakao je Malićanin.
Predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „ Srem- Fruška  gora“ Gordan Bašić  govorio je o značaju tog dokumenta ističući da će on doprineti razvoju vinarstva i vinogradarsta kod nas.
Na skupu su govorili i Aleksandar Vinčić, potpredsednik Saveza vinara i vinogradara, Stevan Rajta, zastupnik SVVS, kao i Dragan Krgović, SVVS.  Na skupu je govorio i Prof. dr  Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta,, a prisustvovali su mu predstavnici vinara, državni skeretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić i predsednik Grupacije vinara i vinogadara PKV Bojan Mandić.
A.M.