Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović razgovarala je sa predstavnicima resornih ministarstava Bosne i Hercegovine i Crne Gore o neophodnim zajedničkim koracima za rešavanje decenijskog problema plutajućeg otpada na Limu i Drini

Vujović je na onlajn sastanku, koji je održan na njenu inicijativu, iznela predlog da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

Dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, Vujović je zatražila od svojih kolega da svako u svom resoru već u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se na tehničkom nivou pristupilo ovom problemu i mapirale divlje deponije.

Ona je ukazala na hitnost rešavanja problema otpada na Limu i Drini, pri čemu je uputila poziv na saradnju kolegama na republičkom nivou, kao i jedinicama lokalne saomouprave koje se nalaze u slivu reka.

Ministarka je navela da je u toku uklanjanje više od 7,5 hiljada kubika plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, o čemu je detaljnije govorio i direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović, čije ekipe uz logističku podršku EPS-a izvode radove na terenu.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović predložio je formiranje komisije za razmatranje problema u cilju definisanja dalje saradnje.

Državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Mrdak je naveo da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, poručivši da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore su izrazili spremnost da zajedničkim projektom za regulisanje ovog problema tri države apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je regionalna saradnja imperativ, istakavši da je važno to što postoji politička odluka da se ovaj problem rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su nisu realizovane.

Učesnici sastanka su postigli saglasnost da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine, kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama.

А.М.