Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i kompanije FERRERO TRADING LUX S.A. potpisali su danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić, direktor sirovine Ferrero grupe Arduino Borgonjoi predstavnik Ferrero grupeVilijam Fulći.
"Potpisivanjem Memoranduma sa Ferero grupom - svetskim liderom u konditorskoj industriji, omogućiće Srbiji da u narednih deset godina postane evropski centar za proizvodnju lešnika", rekao je ministar Glamočić.
Ova investicija je važna jer će ona omogućiti da se zasadi pod lešnikom sa sadašnjih 1.000 povećaju na 10.000 hektara do 2020. godine a individualnim poljoprivrednim proizvođačima lešnika sa područja centralne i južne Srbije da sa Fererom zasnivaju kooperantske odnose i tako najlakše plasiraju svoje proizvode i ostvaruju zaradu.
"Za našu zemlju je ovo šansa da podižemo nivo znanja, usvajamo nove tehnologije, upošljavamo ljude i motivišemo ih da se bave ovom unosnom granom poljoprivrede", zaključio je ministar Glamočić i podsetio da Srbija uvozi 90% lešnika, uglavnom iz Turske i Gruzije.
Pored ministra Glamočića, generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Italije gospodina Mikela Valensizea, direktora Borgonja, predstavnika ministarstva i Ferero kompanije, potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Đuzepe Manzo, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.