Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, državni sekretar i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su u sedištu Turske razvojene agencije TIKA u Beogradu sa direktorkom za Srbiju Çaglom Gultekin Tosbat o dosadašnjoj saradnji i planovima, saopšteno je iz ministarstva. Akcenat u razgovorima bio je na plasmanu maline i borovnice, kao i proizvodnji industrijske jagode, o čemu su nedavno razgovarala i dva ministra na sastanku u Istanbulu.
Srbija je 2019. godine izvezla 2.530 tona u vrednosti 7,2 mil evra.
U Srbiji je brovnica zastupljena na 1.612 hektara u 2019. godini, a 2020.  se očekuje mnogo veća proizvodnju jer je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.  Resorno Ministarstvo subvencionišemo ovakve investicije.
 Državni sekretar Mahmutović je rekao da se očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline, pa je prema poslednjim podacima izvoz srpkog strateškog voća premašio 215 miliona evra u 2019. godini.
Imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu može se očekivati  još bolji rezultat.