"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno dočekuje početak pregovora Srbije s Evropskom unijom, imajući u vidu važnost ove oblasti i činjenicu da jedna trećina zakonodavstva EU predstavlja propise u oblasti poljoprivrede", izjavio je državni sekretar Danilo Golubović na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i organizacija civilnog društva, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
Golubović je rekao da okosnicu naše pregovaračke grupe za poljoprivredu i ruralni razvoj čine ljudi iz Ministarstva poljoprivrede, ali je neophodno da se u proces pregovora uključe i predstavnici organizacija poljoprivrednika, prehrambene industrije, naučne zajednice, nevladinih organizacija, lokalne samouprave gde bi svi trebalo da doprinesu da pregovarački proces bude što kvalitetniji i da odluke koje proističu iz njega budu valjano prenete.
"U oblasti poljoprivrede veliki deo reformskih procesa je urađen, ali je ostalo da se donesu još neki zakoni", rekao je Golubović i podsetio da će nova strategija poljoprivrede Srbije biti predstavljena javnosti u sredu 29. januara.
Veoma je važno, istakao je Golubović, da se pregovori vode sa usklađenim javnim politikama, odnosno da svi koji su nosioci pregovaračkog procesa nastupaju jednoobrazno, jer će od toga zavisiti i uspeh pregovora.