U Centru za kulturu u Sopotu u toku je etno izložba „U Milice duge trepavice, prekrile joj rumen jagodice“ čiji je autor Suzana Anastasov Marković. Prema rečima autorke, izložba je motivisana potrebom da se oživi kulturna baština ovog kraja i zato su eksponati, kao suština nostalgičnih osećanja, odabrani da budu sprega između današnjice i ne tako davne prošlosti.

- Sama tema izložbe „U Milice duge trepavice, prekrile joj rumen jagodice“ omogućava nam da se prenesemo u jedno mistično vreme, trenutak ostvarenja devojačkih snova, u vreme životnih ciljeva pri čijem ostvarenju se vodilo računa o društvenom statusu, moralu i nasleđu, kaže Suzana Anastasov Marković.

Na izložbi su predstavljeni brojni etno eksponati sa područja Sopota, a odnose se na trenutak kada su devojke zasnivale porodicu. Eksponati obuhvataju devojačku spremu, svečanu haljinu, svečanu mladoženjinu nošnju, kao i sve važne detalje čina venčanja i zasnivanja zajedničkog života. Interesantan detalj je kombinacija starog i novog u venčanici i velu, kao sinteza prošlosti koju bi trebalo, kroz tradiciju, sačuvati u vremenu današnjem.

G. R.