Vinska kultura je uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, organizovala  danas vinsku konferenciju „OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC!“, u okviru manifestacije obeležavanja Dana prokupca. Konferencija je okupila regionalne, domaće i svetske vinske eksperte, predstavnike vinske industrije i sve ljubitelje vina kako bi promovisali vina od najvažnije autohtone sorte u Srbiji. Cilj je bio razmena znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim, ali i tržišnim potencijalima prokupca i drugih lokalnih sorti vinove loze, kao i promocija razvoju vinske industrije u Srbiji i povećanje njene međunarodne prepoznatljivosti.
-Srbija ima divna vina i vreme je da svet to sazna. Prokupac je način da ispričamo jedinstvenu priču o srpskim vinima i da Srbiji damo zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi. Da bi se to dogodilo, zajedno sa promocijom, moramo raditi na poboljšanju i povećanju proizvodnje, obrazovanju i većem uključivanju mladih u industriju. U ovim teškim vremenima je važno podržati domaće proizvođače da istraju i da ne odustaju od svojih poslovnih planova. Zbog toga je USAID kroz Projekat za konkurentnu privredu, podržao organizaciju Dana prokupca, izjavila je Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski I ekonomski razvoj.
 Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je srpsko vino kao brend u razvoju, ali da je potrebno još puno posla da se uradi kako bismo dobili zasluženu prepoznatljivost u svetu. 
-Upravo zbog toga smo izradili I Strategiju za razvoj vinogradarstva I vinarstva koja će nam biti temelj I putokaz u budućem periodu. Potvrda naše odlučnosti je I činjenica da smo samo u ovoj godini izdvojili tri puta više novca nego prošle godine za razvoj tog sektora. Sve ovo je važno, ne samo za proizvođače vina, već I za celokupnu prehrambenu industriju, ruralni turizam I mnoge druge grane, rekao Nedimović.
Organizator ove manifestacije Igor Luković sa zadovoljstvom je konstatovao da se „prokupac“ kao vinska sorta zaista vratio na domaću vinsku scenu.
 To je važno za izgradnju identiteta vinske Srbije. Do pre pet godina, postojalo je 10 vinarija koje su proizvodile „prokupac“, danas ih je 50! Zato je ova manifestacija naveća i najambicioznija do sada – slavimo povratak svih   koji proizvode autohtone sorte uključujući i male vinarije, izjavio je Luković i dodao da su na konferenciji  domaći i međunarodni vinski stručnjaci, novinari iz zemlje i inostranstva, kritičari i naučnici na radionicama, vođenim degustacijama i masterklasovima, istakli različite aspekte priče o velikoj srpskoj sorti vinove loze. 
Preko 50 vinarija iz Srbije ove godine učestvuje na manifestaciji Međunarodni dan prokupca, koji se obeležava nizom aktivnosti od 10. do 18. oktobra, uključujući promocije “prokupca” i prvi put festival prokupca pored Beograda stigao i u Aleksandrovac i Kragujevac. Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, će u Hali 5 Beogradskog sajma biti održan Prokupac Show, uz koncert Vasil Hadžimanov benda.