Rezultati popisa poljoprivede u Srbiji su u nekim segmentima apsolutno poražavajući, ali su realni i predstavljaju alarm na budilniku, ocenio je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.
Poslednji popis poljoprivrede sproveden je 1960. godine. Danas je, nakon pola veka, pokazao da su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava sve stariji, a poljoprivredna mehanizacija zastarela, rekao je Glamočić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
„Najnoviji realni podaci o stanju poljoprivrede u Srbiji veoma su značajni za resorno ministarstvo, jer sada imamo uvid u kompletnu sliku i dobru osnovu za praćenje, ocenu i planiranje buduće agrarne politike“, objasnio je ministar Glamočić i dodao da ovi podaci stižu u odlučujućem trenutku, uoči početka pregovora sa EU u januaru 2014. godine.
„Ovi rezultati omogućiće i realizaciju direktne finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije“, rekao je ministar Glamočić.
On je zaključio da samo ako svi zajedno damo maksimum kako bi obnovili zapuštena seoska domaćinstva, možemo od sela stvoriti ambijent u kojem može da se živi život dostojan čoveka savremenog doba.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović podsetio je da je popis poljoprivrede u Srbiji sproveden od 1. oktobra do 15. decembra 2012. uz podršku EU.
Priprema i sprovođenje Popisa poljoprivrede 2012. godine realizovana je u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkog zavoda za statistiku. Anketirano je 937.210 domaćinstava i 4.200 pravnih lica, a rezultati popisa su pokazali da u Srbiji trenutno ima 631.552 poljoprivrednih gazdinstava.