Poljočuvarska služba u Zrenjaninu otkrila 500 hektara uzurpiranog državnog poljoprivrednog zemljišta na kom su zasejani različiti usevi. Vrednost useva je između 25 i 30 miliona dinara, potvrdio je koordinator Poljočuvarske službe u Zrenjaninu Branislav Lazić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove službe.

Poljočuvari su u Knićaninu otkrili oko 380 hektara uzurpiranog zemljišta pod suncokretom. Od toga je već požnjeveno oko 300 hektara. Takođe, u ovoj katastarskoj opštini na oko 60 hektara nelegalno je posejan kukuruz, a uzurpacija je otkrivena i u Botošu i Banatskom Despotovcu.

Poljočuvari su u toku ove godine otkrili brojne krađe u voćnjacima i povrtnjacima. U ataru Melenaca sprečili su krađu deteline sa 20 hektara, a u Čenti 1.500 lubenica.

Poljočuvarska služba Zrenjanina broji 33 čuvara koji brinu o atarima oko grada i u 22 naseljena mesta i ima dobru saradnju sa policijom i lokalnom samoupravom, istakao je Lazić.

U desetogodišnjem radu poljočuvari su na terenu imali i brojne probleme. Često su izloženi neprijatnostima i anonimnim pretnjama, a neki od kradljivaca, koji su vrlo dobro organizovani, ne prezaju ni od direktnih pretnji. Koordinator službe je izrazio očekivanje da će sve nepravilnosti biti procesuirane.  

Ovom prilikom pozvao je poljoprivrednike da bez straha prijave sumnju na uzurpaciju zemljišta i druge probleme na terenu.

U sezoni smo žetve jesenjih useva, pa se očekuju požari na njivama. Poljočuvarska služba apeluje na poljoprivrednike da ne pale strništa i sačuvaju prirodu, materijalna dobra i ljude.

A.Mihajlović