Redakcija Ekolista i u novom 75. broju magazina donosi seriju tekstova i daje ogovore na pitanje šta je zelena ekonomija i koji je njen značaj za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

U najnovijem broju magazina Ekolist, objavljen je razgovor sa Sinišom Mitrovićem, rukovodiocem Službe za cirkularnu ekonomiju iz Privredne komore Srbije - „Ključ oporavka od COVID-a je u zelenoj ekonomiji”, kao i tekst o potrebi primene principa „cirkularne ekonomije” - „Konzumerizam generiše ambalažni otpad”. Posebno je obrađena tema „Program i platforma za cirkularnu ekonomiju”. Budući da je Srbija je preduzela nekoliko koraka ka prelasku sa linearne na cirkularnu ekonomiju, definisanje strateškog okvira je jedan od najvažnijih. Takođe, obradili smo ovu problematiku i u oblasti građevinarstva, kroz tekst „Strategije primene zelene ekonomije u modularnoj gradnji”.

Redakcija „Ekolista” sprovodi projekat „Zelena ekonomija u funkciji zaštite životne sredine” koji je podržan u okviru regionalnog projekta „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)”. GEAR ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje principa zelene ekonomije.

Glavne aktivnosti uključuju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i slično, upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studijena temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom region itd.

GEAR realizuje FORS Montenegro iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

Za besplatan primerak eEkolista, možete da se prijavite na početnoj stranici sajta:

http://ekolist.org/

Ostali objavljeni tekstovi mogu se pronaći na linku:

http://ekolist.org/category/zelena-ekonomija/