Turizam je u grupi delatnosti koje su pretrpele najveće štete  u ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.  Situacija je bolja u seoskom turizmu, gde su domaćini, uglavnom, imali popunjene kapacitete, pa čak i nedovoljne da bi ugostili sve zainteresovane iz gradskih sredina, koji su ove godine silom prilika odustali od tradicionalnog odmora na moru. Međutim, nije ovakva situacija svuda, jer postoje domaćini kod kojih su ovog leta smeštajni kapaciteti bili gotovo prazni. Takva je slučaj u selu Skorenovac kod Kovina. Ovde se tradicionalno traži “krevet više”, kao rezultat dobro organizovanog rada Udruženja domaćina u seoskom turizmu – Skorenovac.

- Udruženje domaćina u seoskom turizmu – Skorenovac, je jedno od vodećih na ovom terenu.  Ukupno raspolažemo sa 100 ležaja u deset domaćinstava. Svi smeštajni kapaciteti su kategorisani, a mi, domaćini, uredno plaćamo boravišne takse i druge obaveze koje imamo u okviru ugostiteljske delatnosti, kaže Erne Dani, predsednik Udruženja.

Turistička ponuda u ovom  selu posebno je interesantna stranim turistima. U njihovoj strukturi 90% čine gosti iz Mađarske, 5% iz zapadnoevropskih država, dok su 5% domaći gosti.

- U poslednjih deset godina u proseku smo godišnje imali oko 6.000 noćenja stranih turista. Ove godine smo ostvarili samo oko 500 noćenja domaćih gostiju. Dakle, zbog pandemije izazvane koronavirusom, mi smo do sada izgubili negde oko  5.000 noćenja stranih turista. To je ogroman gubitak za naše članicama i stoga apelujemo da se pronađe rešenje i da država pomogne i nama koji se bavimo specifičnim oblikom seoskog turizma, koji svake godine donese značajan devizni priliv, zaključuje Erne Dani, predsednik Udruženja domaćina u seoskom turizmu – Skorenovac.

Tekst i foto: G.R.

Foto: Suvenirnica u Skorenovcu