„Odluka da se produžavanjem direktnih mera pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima dodatno podrži privreda još jedan je blagovremeni, momentalni odgovor države na aktuelnu situaciju, koji će našim kompanijama omogućiti da i u narednom periodu održe, u proteklim mesecima, očuvanu likvidnost i sačuvana radna mesta. To je ujedno i veliki podsticaj novom zapošljavanju i rastu potrošnje značajnom u vreme, zbog pandemije, smanjenje tražnje na domaćem i stranom tržištu“, izjavio je   Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije povodom donošenja dodatnog paketa mera podrške privredi.

 Prvi paket mera, po oceni Čadeža, sačuvao je kičmu privrede, a dodatna podrška, i ovoga puta široko postavljena, ali usmerena ka najranjivijem segmentu privrede,  još jedna je snažna injekcija koja će privredi obezbediti predah. Da može da prodiše, da finansijski relaksiranija dođe do novih poslova, sačuva lanac dobavljača i spremna dočeka jesen i, kasnije, vreme snažnijeg oporavka.

„Državna pomoć kroz pokrivanje dela minimalnih zarada za jul i avgust, mesec - dva odlaganja poreza, novi moratorijum na kreditne obaveze, subvencije za plate novozaposlenih, uz postojeću kreditnu podršku za likvidnost, dolazi u pravo vreme i važan je korak za našu ekonomiju“, ističe Čadež.

Značaj dosadašnje podrške za privredu ilustruje prvim rezultatima najnovije ankete po kojima je 80 odsto ispitanih privrednika koristilo kredite i otprilike toliko anketiranih rešilo problem likvidnosti na tri do šest meseci, iskazujući veliko interesovanje da ponovo koristi tu vrstu podrške.

„Sledeći korak je da dodatno pomognemo najugroženijim sektorima kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, ali i podržimo naše kompanije iz prerađivačke industrije da se u novim okolnostima bolje pozicioniraju na domaćem i stranom tržištu, da ugovore nove poslove i u zemlji i inostranstvu, da im pomognemo da se uključe u lance međunarodnih kompanija, osiguraju izvozne poslove, povećaju konkurentnost, osmisle proizvodnju, nove poslovne modele i tržišta na kojima će nastupati u narednom periodu“, najavljuje Čadež.   

Privrednici sa optimizmom gledaju na najavljene mere i ocenjuju da će im omogućiti da održe proizvodnju i zaposlenost, kao i oporavak na duže staze.