Povodom vesti koju su preneli mediji da je granična policija Mađarske pomoću stabilne kamere osetljive na toplotu zabeležila kretanje medveda blizu mađarsko-srpske granice Hercegsanto-Bački Breg (5. decembra 2013), Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je saopštio da je mrki medved (Ursus arctos) vrsta sisara iz reda zveri (Carnivora) i porodice medveda (Ursidae). U Evropi je rasprostranjen na severu Skandinavije, Rusiji, kao i na Karpatima i planinama Balkanskog poluostrva, gde naseljava guste šume u planinskim područjima. Iako se može sresti i u toku dana, mrki medved je aktivan u sumrak i u jutarnjim časovima. Medvedi zimu provode spavajući (hibernacija) u udobno ušuškanim brlozima i bude se tek u proleće.
Populacije mrkih medveda u nekim zemljama, kao što je slučaj kod nas, veoma su male i prostorno izolovane. Zato je mrki medved u našoj zemlji strogo zaštićena vrsta prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta, ("Službeni glasnik RS", br. 5/10).
Što se tiče jedinke medveda koga je uočila mađarska pogranična policija na graničnom prelazu Bački Breg-Hercegsanto, treba napomenuti da niko od predstavnika lovačkih udruženja, lovočuvara ili predstavnika čuvara JP "Vojvodinašume" nije primetio medveda. Ukoliko se radi o divljoj jedinki, moglo bi se pretpostaviti da je medved iz BiH, u potrazi za hranom, dolutao do severa Vojvodine, mada je to veoma neobično imajući u vidu da medvedi u ovo doba godine već uveliko spavaju zimski san (hiberniraju). Neophodno je napomenuti da Vojvodina i ovaj deo Panonske nizije nisu područje koje naseljava medved i da je ova njegova pojava neuobičajena. U razgovoru s vlasnikom Zoo-vrta "Miki" iz Koluta gde su smeštena dva medveda potvrđeno je da su medvedi i dalje tamo. Prihvatilište "Arka" iz Banoštora, koje ima četiri medveda, potvrdilo je da su i njihovi medvedi na broju. Takođe nema informacija da je neki medved pobegao iz zoo-vrtova u Pečuju, Segedinu i Paliću.
U vezi s pojavom jedinke mrkog medveda blizu graničnog prelaza kod Bačkog Brega, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode apeluje na sve pojedince, udruženja ili javna preduzeća da ukoliko primete medveda ne pucaju, ne pokušavaju da ga uhvate ili da ga oteraju. Potrebno je da se odmah obavesti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novom Sadu, koji će preduzeti odgovarajuće mere.

Mr Jadranka Delić - savetnica za zaštitu iz oblasti mamologije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20 a, 21000 Novi Sad, tel: 021/48-96-301, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.