U rumskom ataru pšenica je požnjevena na više od 90 odsto površina. Dipl. inž. Goran Drobnjak, stručnjak PSS "Ruma", kaže da prinosi variraju od  2 pa čak do 9 t/ha, a prosečan prinos je oko 6 t/ha. 
- Ono što posebno raduje je dobar kvalitet ovogodišnjeg roda, pre svega hektolitarska masa kao jedan od parametara kvaliteta, ističe Drobnjak.
Žetva je potvrdila da ima parcela sa izuzetno niskim i onih sa rekordnim prinosom. Tamo gde je primenjena puna agrotehnika, odnosno sve agrotehničke mere urađene kvalitetno i na vreme, a posebno osnovna obrada zemljišta koja je ove godine došla do izražaja, ostvareni su rekordni prinosi.
Posebno raduje da na području delovanja ove službe, a to su opštine Ruma, Irig i Inđija, sve  manje ratara  spaljuje žetvene ostatke. Po završenoj žetvi proizvođači su počeli s ugarenjem strnjišta. Poznato je da je to korisna mera koju treba sprovesti posle žetve, kako bi se sačuvala vlaga u zemljištu i isprovociralo nicanje korova.
S obzirom na to da nije ostalo mnogo nepožnjevenih površina, očekuje se da će se žetva na ovom području privesti kraju u nekoliko narednih dana, ako to vremenske prilike dozvole, ocenjuje dipl.inž. Goran Drobnjak. 
 
T. Gnip
foto: G.Mulić