Ove godine se po prvi put u Srbiji održava Innovation Prizes takmičenje u organizaciji Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju u oblasti hrane (EIT Food) i Startita, objavljeno je na eKapiji.
EIT FOOD Innovation Prizes jedno je od najvećih startap takmičenja u poljoprivredno-prehrambenoj vertikali u Jugoistočnoj Evropi s ciljem da podrži startape i preduzetnike u ranoj fazi koji može doprineti transformaciji našeg prehrambenog sistema hrane, čineći je zdravijom, održivijom i pouzdanijom. 
U pitanju je pitching takmičenje, koje se sastoji iz dve faze. Prva faza su državna finala (Demo Day) kojima prethodi jednodnevna radionica, na kojoj učesnici imaju priliku da sa mentorima usavrše svoje prezentacione veštine. Druga faza je veliko finale Jugoistočne Evrope.
Osim Srbije državna finala se održavaju u još 17 zemalja Jugoistočne Evrope, a učesnici će se boriti za novčane nagrade od 1.000, 3.000 i 5.000 evra. Gledaoci će takođe imati priliku da glasaju za svoj omiljeni startup i pomognu im da dobiju nagradu publike od 2.000 evra. 
Pobednik će se plasirati na Veliko Finale Innovation Prizes takmičenja gde će se zajedno sa pobednicima iz drugih zemalja takmičiti za novčane nagrade od 10.000, 15,000  i 25,000 evra.
Domaće izdanje ovog takmičenja će se održati 20. jula, a veliko finale će biti održano u oktobru ove godine.
Upoznajte najinovativnije poljoprivredne startape Srbije i glasajte za svog omiljenog finalistu:
NSoilab - ova inovacija predstavlja mikrobno đubrivo sa naprednom formulacijom zasnovanom na biopolimerima, koja podstiče rast biljaka i zaštitu od patogena na ekološki održiv način u cilju podsticanja proizvodnje visokokvalitetne zdrave hrane.
Phy2TRACE - razvija platformu za upravljanje podacima za praćenje porekla u industriji hrane, prirodne medicine i kozmetike. Spajajući ove podatke sa stvarima u trgovini, na ambalaži i onlajn, svi možemo otkriti poreklo, putovanje i uticaj proizvoda koje kupujemo ili konzumiramo.
AgroCams - sistem kamera AgroCams omogućava poljoprivrednim prskalicama da prskaju samo korov i prepolovi upotrebu herbicida. Za razliku od skupog rešenja na tržištu, ovaj proizvod je jednostavno uradi-sam rešenje koju svaki farmer može ugraditi.
B-FRESH - rešava problem brzog truljenja i kvarenja svežeg voća i povrća radi smanjenja otpada hrane. Proizvode sprej koji se može raspršiti na bilo koji materijal za pakovanje, kao što je papir, karton, plastika, drvo, itd. Takav formirani premaz sprečava truljenje sveže hrane.
Humanless Agriculture Technologies (Hagtec) – razvija rešenja za prediktivnu analizu u poljoprivredi. Projekat Android/iOS app "Dr Agro" omogućava farmerima da automatski detektuju korove, bolesti i insekte i na bazi computer vision/deep learning tehnologije automatski izabere proizvode koji rešavaju te probleme, uz povezivanje sa distributerima istih.
Coffee Fit - izrađuje proizvod na bazi kafe koji se primenjuje kao dodatak za poboljšane performanse stočne hrane. Prikupljaju i obrađuju istrošene kafene ostatke koji uglavnom završavaju na deponijama, obrađuju ih i prozvode potpuno nov i prirodan bio-proizvod.
Atfield Technologies - pruža alat koji smanjuje rizike i štedi vreme tako što menadžerima vinograda daje proverene hiper lokalne vinogradarske podatke.
MapMyApple - digitalni agronom na zahtev. Pomaže malim i srednjim proizvođačima jabuka da imaju zdrav voćnjak i zdrave plodove.
Takmičenje će se održati u ponedeljak, 20. jula 2020. godine i može se pratiti onlajn od 16 sati. Prijave i uputstva za praćenje događaja se nalaze OVDE.