Bavljenje poljoprivredom u porodici Marković iz Kličevca je tradicija. Milan, budući inženjer zaštite bilja je odlučio da ostane na porodičnom imanju i nastavi putem kojim si išli njegovi otacideda.

 Markovići obrađuju 230 ha. Gaje kukuruz, suncokret i pšenicu, koji su u ataru  podjednako zastupljeni. Prošle jeseni pšenica je zasejana na 75 hektara. Uspešnost u ovoj proizvodnji ne bi bila moguća bez saveta stručnjaka PSSS "Požarevac", a pogotovo što su ove godine na 50 ha zasnovali semensku proizvodnju. U sortimentu su zastupljene novosadske pšenice na 80 odsto površina, a na preostaloj površini su inostrane sorte.

Bez pravilne i pravovremene agrotehnike i setve deklarisanog semena nema ni očekivanog prinosa. To Markovići dobro znaju i sve  rade na vreme, a kad je godina dobra ostvare prosečan prinos od 6 t/ha.

Kao i u svim reonima i na području Braničevskog okruga ova godina će se pamtiti kao  nepovoljna za  pšenicu.

Osvrćući se na vremenske uslove tokom godine, Marković je istakao  da su usevi u zimski period ušli nespremni, nisu se izbokorili. Zima bez padavina i blage temperature dovele su do brzog buđenja vegetacije, a suša krajem aprila i početkom maja ostavila je traga.

Po mišljenju Markovića kiša  koja svakodnevno pada može da pomeri žetvu  koja bi  trebala da počne krajem meseca.

Iako je poslednjih godina proizvodnja pšenice opala, Markovići od ove proizvodnje ne odustaju. Milan ističe  važnost pšenice u plodoredu, naglašavajući da ako se sve uradi na vreme i pravovremeno može da se ostvari i profit.

 

T.Gnip