Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor JVP "Srbijavode"  Goran Puzović obišli su jučereku Jadar kod mosta u Lešnici i selo Bradić da bi utvrdili kakvo je stanje na terenu nakon poplava i šta može da se učini na uklanjanju pričinjene štete.

- Uspeli smo u dobroj meri da izbegnemo poplave iz 2014. godine zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu u prethodnim godinama. Ne možemo da utičemo na meteorološke prilike koje su prouzrokovale izlivanje reka, ali se Gradski štab za vanredne situacije blagovremeno organizovao - istakao je gradonačelnik Loznice i dodao da veliku pomoć imaju od Sektora za vanredne situacije i "Srbija voda" .

- Stanje se polako smiruje. Nakon sastanaka sa članovima Štaba, predstavnika mesnih zajednica i operativnih timova i potpune stabilizacije stanja, a s obzirom na najavljene meterološke prilike očekujemo uskoro ukidanje vanredne situacije nakon čega ćemo početi sa evidentiranjem pričinjene štete i aktiviranja već usvojenih planova i programa rada na rehabilitaciji i izgradnji vodnih objekata, što se pre svega odnosi na Štiru, ali i na druge vodotokove na teritoriji grada - rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, trenutno je na teritoriji grada Loznice poplavljeno oko 250 hektara zemljišta, oko 200 domaćinstava je pod vodom, od čega je u oko 50 kuća prodrla voda, a oštećeno je i oko 10 mostova na manjim vodotokovima -  Štiri, Žeraviji, Koreniti, Cernici. Bujice su, kako je objavljeno na veb stranici Grada Loznice razorile više od 100 kilometara lokalne putne mreže.

- Predstoji nam period sanacije terena što znači da će naše ekipe, koje su dežurne 24 časa, zajedno sa predstavnicima mesnih zajednica početi sa evidentiranjem pričinjene štete i u skladu sa programima finansijske podrške Vlade Srbije i grada Loznice mi ćemo otkloniti posledice - rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da se situacija u Gornjem Jadru postepeno smiruje.

- Najteže je prošlo s obzirom na to da je u poslednjih 48 sati bilo više od 130 litara padavina po metru kvadratnom. Srećom da su na mnogim mestima u Srbiji uređivani vodotokovi pa su izdržali toliku količinu vode. Sve ekipe iz vodoprivrednih preduzeća kao i vatrogasno-spasilačke su na terenu. Ljudi iz Gradske uprave će sprovesti analizu kompletne štete, a Vlada Republike Srbije pripremila je program finansijske podrške za nadoknadu štete od poplava - istakao je ministar Nedimović.