Ovogodišnji Sajam hortikulture, velika cvetnu manifestacija koja je ove godine zapravo znak novog početka i nove energije na Beogradskom sajmu, otvorio je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Uz prenošenje pozdrava od strane resornog ministra Branislava Nedimovića, upućena je i pohvala Beogradskom sajmu na brzoj organizaciji prvog sajma posle pandemije virusa kovid-19, kao i za pomoć i ustupanje svih svojih kapaciteta državi u ovoj teškoj borbi.

– Organizovanje ove manifestacije je dobar putokaz Beogradskog sajma za novi početak, a po duši, mirisima i ambijentu, ovo je najlepši sajam. Dobar pokazatelj za dalji razvoj ove privredne grane je da proizvodnja cveća i ukrasnog bilja u Srbiji raste. Trenutno imamo 550 hektara pod sadnicama, a ohrabrujući je podatak da je preko 200 hektara površine cveća u zaštićenom prostoru. Takođe, potrošnja raste, i domaće proizvodnje i rasada iz uvoza.

Govoreći o "medenom segmentu" ovog sajma, Stanojević je ukazao na činjenicu da 1,3 miliona košnica daju 11 hiljada tona meda.

– Pored hortikulture koja je najzastupljenija na sajmu, prisutni su i voćari, vinogradari, povrtari, predstavnici koji se bave prikupljanjem i preradom lekovitog bilja, kao i proizvođači organske hrane. Država i Ministarstvo poljoprivrede daju veliku podršku i direktne podsticaje kako bi kroz upotrebu savremenih tehnologija u proizvodnji, rezultati bili i kvantitativno i kvalitativno bolji. Stanojević je istakao i zadovoljstvo što se u našoj sredini evidentno pridaje sve veća pažnja ozelenjavanju i ukrašavanju zelenih površina.

U hali 3 i na otvorenom prostoru pred posetiocima će do subote 20. juna 2020. godine pored Sajma hortikulture biti još tri tematske izložbe – 23. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 8. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 4. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.

Na sajmu, kako je objavio organizator Beogradski sajam, učestvuje preko 80 izlagača, najviše domaćih, ali će preko svojih distributera i predstavnika biti zastupljene firme iz Nemačke, Italije, Slovenije i Švedske. Ove godine zapaženo je povećano interesovanje izlagača iz oblasti cvećarstva i uređenja zelenih površina. Program sajma raspoređen u četiri celine: Flora, Zeleni dizajn, Darovi prirode i Organic Fest i MotoPlantExpo.

Iz bogatog izbora sadnica cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka, na sajmu se odabran može kupiti i direktno od proizvođača, jer je BeoPlantFair tradicionalno odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.