Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na otvaranju pogona za prikupljanje i plasman meda “Naš med” u Rači, da je nakon mnogo truda i rada ispunjeno obećanje i napravljena prva srpska kuća meda.

Brnabić, koja je otvorila pogon zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i predsednikom Opštine Rača Nenadom Savkovićem, istakla je da je ovaj projekat kompletno urađen – od ideje do realizacije i puštanja u rad.

Ona je podsetila na to da je kamen temeljac za pogon postavljen 2018. godine, kao i da je o ovom projektu govorila u svom ekspozeu u Skupštini. Premijerka je objasnila da je pogon za prikupljanje meda za nju predstavljao primer kako država može da radi i pomogne zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i lokalnom samoupravom da se sačuva nešto što je deo naše tradicije, da se pomogne regionalni razvoj, poljoprivreda i zadrugarstvo.

Sve to je sadržano u ovom jednom projektu, u ovoj srpskoj kući meda, navela je Brnabić i podsetila na to da su preko Ministarstva poljoprivrede povećane subvencije po košnici na 800 dinara. Potrudili smo se da mnogo više uložimo u opremu kako bismo podržali generalno poljoprivredu, ali i pčelarstvo, tako da vas danas podržavamo u tome da kupite opremu tako što mi preuzimamo između 50 i 65 odsto ukupne investicije u opremu, poručila je premijerka.

Ona je naglasila da će se sigurno vraćati u srpsku kuću meda, kako bi videla kako napreduje osvajanje svetskog tržišta ovim domaćim proizvodom.Jedan kvalitetan projekat otvara ideje i put za druge, ponovila je Brnabić i dodala da je na taj način nastala strateška saradnja Vlade i Opštine Rača.

Realizacijom ove investicije, kako je ukazala, stvorila se potreba da se izgrade novi putevi, saobraćajnice, da se približi srpska kuća meda Koridoru 10, ali i Rača investitorima.Zbog toga, kako je naglasila, javila se potreba i da se napravi obilaznica, za šta se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, čime je uređeno i to da med ne mora da se carini u Kragujevcu, već u Lapovu.

Drago mi je što na simboličan način privodim kraju svoj mandat ovim projektom, istakla je Brnabić i prenela zahvalnost pčelarima na tome što su u okviru Saveza, tokom borbe protiv virusa korona, donirali nešto više od sedam tona meda najstarijim sugrađanima i socijalno ugroženima,objavila je Vlada Republike Srbije.

Pčelari su za gradnju pogona donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a Opština Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a 50 miliona dinara sredstva Vlade. Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još približno 18,5 miliona dinara, a Vlada je finansirala i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu. Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u iznosu od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine.

SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Premijerka je tokom posete Rači obišla i radove na sanaciji puta, gde se upoznala sa planovima buduće obilaznice, a sa ministarkom bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović obišla je i radove na rekonstrukciji vrtića "Naša radost".

Foto: Aleksandra Milić