Prošle srede tačno u podne zvanično je počeo ovogodišnji izbor za "Traktor godine 2021"u Evropi. Naime, na ditalnoj TotY platformi emitovana je prva epizoda novog ciklusa u kojoj je dat opšti pregled kako će ove godine biti organizovano takmičenje s obzirom na novonastalu situaciju. Dato je i objašnjenje u vezi kategorija i pravila trakmičenja, a premijenro je predstavljeno i izdanje nazvano "Beli papir" TotY 2021.

-Ovo je prvi digitalni izbor Traktora godine. Ove godine smo morali promeniti način komunikacije zbog poznatih okolnosti koje su nas zadesile i moram reći da digitalni svet nudi neke vrlo zanimljive mogućnosti, rekao je Fabio Camareti predsednik Izbora na streamingu www.toty digital.com preko kojeg o novom ciklusu mogu da se informišu praitoci širom sveta. Prvu epizodu pratilo je čak više od 100 novinara širom Evrope, a u ovom izdanju su predstavljeni i proizvođači traktora koji će se nadmetati za prestižna priznanja "Traktor godine" u razlilitim kategorijama.

U kategoriji za najbolji ratarski traktor Tractor of the year svoje kandidate imaju ArmaTrac, Case IH, Claas, Fendt, Kubota, Landini, Massey Ferguson, New Holland i Steyr. Za najboljeg "univerzalca" odnosno za titulu Best Utility takmičiće će se ArmaTrac, Case IH, Fendt, Kubota i Valtra, a najbolji specijalizovani traktor biraće se između traktora Antonio Carraro, Fendt, Landini i Valtra. Svi traktori direktno učestvuju i u izboru u četvrtoj kategoriji Sustainable TotY.
I ovo nije sve, i sutra kao i dve naredne srede nakon toga tačno u podne na www.toty digital.com govoriće se o trendovima u industriji trakotra. Tako će sutra biti emitovana epizoda "Povezivanje", 24. juna "Iskustvo vožnje", a 1. jula "Poljopirveda 4.0". Ove četiri teme žiri TotY je detaljnije obradio u izdanju "Beli papir", a o čeu ćete biti u prilici da saznate više u narednim brojevima vašeg "Poljoprivrednika".

M. Antanasković