Novosadskom novinaru, publicisti i članu UNS-a Branislavu Gulanu uručena je nagrada "Darodavnica" za knjigu "Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države", koja je objavljena posle pet decenija njegovog istraživanja ove oblasti, u Grockoj. Ova nagrade je najviše priznanje za autorski rad Društva za narodno prosvećivanje "Svetionik" iz Kragujevca.

Na uručenju nagrade Gulan je, osvrćući se na nagrađenu knjigu, naglasio da je država posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavljanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja.

-Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi, rekao je Gulan.

 

Tema koju je obradio u knjizi Ruralne sredine u Srbiji-Spasavanje sela i države-nova razvojna filozofija, pojavlјuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

Autoru knjige nagradu je uručio akademik Radenko Krulj, član žirija. Na konkrusu za najbolja kniževna ostvarenaj o selu u Republici Srbiji, učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova, naglasio je direktor festivala "Moje selo u pričama i pesmama" dr Milutin Matić.

Branislav Gulan je kao novinar "Borbe" i "Večernjih novosti"  uvideo da i teme o selu mogu da pronađu mesto u medijima, iako nije bilo pohvalno biti "seljački novinar".

U uvodniku knjige navodi se da je Gulan ovom temom počeo da se bavi kada je, kao dete, odlazio u Bosnu i Hercegovinu, u Bosansku Krupu i selo Hašane, rodno mesto njegove majke. Kako kaže,dolazio je i naš rođak, pokojni Branko Ćopić, kod koga sam odlazio u Beograd, i koji me je nadahnuo da, kada odrastem, pišem o selu, stoji u knjizi.

Branislav Gulan dobitnik je UNS-ove nagrade "Zlatni klas"1990. i 1995, kao i nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2016. godine navodi UNS.