Na osnovu javnog poziva Gradske uprave Grada Beograda i Sekretarijata za privredu, Poljoprivrednom fakultetu je povereno sprovođenje teorijske i praktične obuke poljoprivrednih proizvođača iz oblasti organske proizvodnje, voćarstva i pčelarstva.

Teorijska obuka iz oblasti organske proizvodnje će sadržati principe i ciljeve organske proizvodnje, metode organske biljne proizvodnje, kontrolu i sertifikaciju proizvodnje, obeležavanje, skladištenje i promet organskih proizvoda, mogućnost plasmana na tržište Beograda, kao i upoznavanje sa podsticajima koje obezbeđuje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije i Grad Beograd. Praktični deo nastave biće posvećen upoznavanju sa primerima dobre prakse od strane poljoprivrednih gazdinstava koje se bave organskom proizvodnjom.

Teorijska obuka poljoprivrednih proizvođača iz oblasti voćarstva obuhvatiće sledeće teme: Zasnivanje višegodišnjih zasada (jabuke, kruške, trešnje, šljive, maline, kupine, borovnice i jagode), dok je za praktični deo obuke planirano da sadrži: Načini kalemljenja voćaka, Načini formiranja krune voćaka i Određivanje stepena zrelosti i kvaliteta voća. 

Obuka poljoprivrednih proizvođača pčelara obuhvatiće sledeće teme: Pčelinje društvo, anatomija i sastav društva, ishrana, Košnice – tipovi, dimenzije, izrada, pribor i alat, Pčelinji proizvodi – med, polen, propolis, perga, vosak, mleč i otrov, Formiranje i organizacija pčelinjaka (izbor mesta, postolja, vozila, prostorije...), Pčelinja paša – izbor i način korišćenja, Tehnologija pčelarenja, Bolesti pčela i štetočine, suzbijanje bolesti, preventiva i higijena na pčelinjaku, Opasnosti i problemi u radu sa pčelama i Zakonska akta u pčelarstvu. Praktični deo obuke sadržaće upoznavanje poljoprivrednih proizvođača pčelara sa izborom vrsta košnica, upoznavanje sa pčelarskim priborom i alatom, izborom pčelinje paše i tehnologije pčelarenja, pregledom i stanjem pčelinjih društava, uzgojem matica, uzimljavanjem i izimljavanjem i seobom pčelinjih društava, kao i ukazivanjem prve medicinske pomoći na pčelinjaku pri radu sa pčelinjim društvima.

Obuke poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Beograda održaće se na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu u periodu od 15. 06. 2020 do 24. 06.2020.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti na sledeće brojeve telefona: 715-7418 i 715-7388, radnim danima od 8 do 15 časova, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.