Danas, 20. maja, čitav svet obeležava Svetski dan pčela jer je pre tri godine prihvaćena inicijativa Pčelarskog saveza Slovenije da se ovaj dan proglasi međunarodnim praznikom.

Datum je izabran jer je tog dana rođen je slovenački zoolog Anton Janša (1734-1773), začetnik i učitelj modernog pčelarstva. Radio je kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora pčelarstva u monarhiji. Istovremeno, ovaj datum pada u vreme najveće aktivnosti pčela.

Kada su Ujedinjene nacije 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, potpisnici rezolucije složili su se da ovoga dana kroz obrazovanje i aktivnosti utiču na podizanje svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača. Cilj je da se javnost upozna sa važnošću ovih insekata za oprašivanje i proizvodnju hrane, kao i ekonomsku dobit koju pčele na ovaj način stvaraju. O važnosti  meda i pčelinjih proizvoda za zdravlje ljudi ne treba ni govoriti.

Briga o pčelama postala je važnija nego ikad, pogotovo kada se zna da je izumrlo gotovo 90 odsto divljih oprašivača, a da pčele opstaju najviše zahvaljujući pčelarima koji ih gaje. Međutim, sve češća trovanja, ali i nelojalna konkurencija kada je u pitanju proizvodnja i prodaja meda prete da ozbiljno ugroze ovaj sektor.

A.M.