Sve mere predviđene republičkim budžetom koje se odnose na poljoprivredu biće realizovanje dok će pokrajinski budžet za ovu namenu biti umanjen oko deset odsto zbog angažovanja sredstava u borbi protiv korona virusa. Polovinom septembra očekuje nas Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu u novom terminu. I dok organizatori naše najveće poljoprivredne manifestacije smatraju da mogu da je organizuju kvalitetno strani izlagači, pre svega iz Česke Republike, najavljuju da neće učestvovati u obimu koji su planirali za maj. I predstavnici Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije čiji štandovi zauzimaju najveći deo otvorenog prostora na Sajmu smatraju da bi održavanje sajma trebao da se odloži makar za drugu polovinu oktobra. Razlog je nemogućnost nabavke mehanizacije iz uvoza na vreme, jer su mnogi pogoni za proizvodnju bili zatvoreni ili radili smanjenim kapacitetom tokom pandemije.

Ovo bi ukratko bili zaključci onlajn konferencije „Poljoprivreda posle pandemije“ koja je održana danas u organizaciji Novosadskog sajma i Color media communications.

Govoreći o potencijalima i važnosti poljoprivrede resorni ministar Branislav Nedimović istakao je da je pandemija pokazala koliko je ovaj resor važan.

- Čitava državna politika mora da se zasniva na osiguranju prehrambene sigurnosti jer je hrana najvažniji resurs, rekao je Nedimović.

On je istakao da je sektor poljoprivrede bio najmanje ugrožen pandemijom i da sem nekoliko kategorija proizvođača kkojima je obezbeđena direktna podrška iz budžeta, ostali nisu imali značajnije probleme u poslovanju. Dodao je da u svetu vlada velika potražnja za hranom iz naše zemlje te su sklopljeni neki od važnih ugovora o izvozu. Reč je o izvozu jagnjadi i goveđeg mesa u Arapske Emirate, izvozu jabuka u Indiju, mleka i mlečnih proizvoda u Kinu…

Nedimović napominje da je sad glavnni cilj da se  obezbedi kontinuitet i kvalitetet proizvoda kao i da se što više finalizuje proizvodnja.

Komentarišući smanjenje pokrajinskog budžeta za poljoprivredu pokrajinski sekretar dr Vuk Radojević napomenuo je da je to bila nužna mera jer je mnogo novca angažovano da se pomogne privredi da prebrodi ovaj težak period. On je napomenuo da su poljoprivrednici u Vojvodini u boljem položaju jer mogu da konkuriši za sredstva iz republičkog, kao i iz pokrajinskog budžeta.

Naveo je da će se u narednom periodu ubrzano isplaćivati sredstva po merama ovog sekretarijata. Cilj mera je, kako  je naveo Radojević, da se dobiju što kvalitetniji, najbolje brendirani proizvodi. Da bi se to ostvarilo nužno je udruživanje, osavremenjavanje proizvodnje,  digitalizacija i sertifikacija.

Na onlajn konferenciji učestvovali su i: Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Srbiji koja j trebalo da bude zemlja partner Novosadskog međunarodnog poljoprivrednog sajma, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, Lenid Babić, direktor Regionalnog centra Vojvodina Generali osiguranja Srbije, Marko Stojanović, generalni sekretar poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i Branislav Sekulić, predstavnik malih poljoprivrednih proizvođača.

Širi izveštaj o ovom skupu pročitajte u narednom broju lista  Poljoprivrednik.

A.M.