Kompanija "Agrounik" sa sedištem u Šimanovcima, proizvela je dezinfekcioni preparat "Surfix" koji na čvrstim površinama - drvetu, pločicama, staklu, metalu, ubija virus Covid 19, čuvajući tako te predmete  dekontaminirane  24 sata od momenta nanošenja, navodi  se u saopštenju obajvljenom na portalu ove kompanije.
Takođe, ako se pločice operu ovim preparatorom, bakterija preživljava 24 sata i pruža dužu zaštitu. "Surfix" je pogodan i za brisanje kvaka, staklenih i drvenih površina, plastičnih predmeta. Preparat se može upotrebiti i za dezinfekciju ruku, pa tako su manje mogućnosti da se sa neke površine rukama omogući dospevanje virusa u respiratorni sistem čoveka. Preparat će se koristiti tako što se u četiri – pet litara vode rastvori 100 ml ovog dezinficijensa.
Preparat je napravljen na bazi bakterije koja preživljava 24 sata na različitim materijalima, i kao takva  pruža zaštitu od virusa korona.
Kako se navodi u saopštenju osim kompanije "Agrounik", koja je nosilac projekta, bakterije i čitave proizvodnje, na spravljanju preparata angažovani su i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu,  Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu  i Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu. 
Kompanija "Agrounik" je projekat dobila preko Fonda za inovacionu delatnost u pozivu Covid 19, koji je raspisan po hitnom postupku zbog situacije prouzrokovane epidemijom virusa korona, a s obzirom na to da se kompanija  bavi mikrobiologijom, vodilo se idejom da bi mikroorganizmi mogli da budu rešenje za dezinfekciju.
Naučne institucije su pratile istraživanja obavljana u okviru kompanije "Agrounik", gde su stručnjaci razmnožavali bakterije i prelazili sa laboratorijske proizvodnje na industrijsku. Kada je u pitanju antiviralno dejstvo tog preparata, dokazan je metabolik bakterije koji deluje na lipidnu ovojnicu virusa, koji je rasturi, razori, dezintegriše i njen protein koji je odgovoran za vezivanje virusne čestice za površinu osetljive ćelije domaćina.
Ogledi su obavljeni u Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu, gde su se uzimali uzorci pozitivnih pacijenata na virus korona pa ti uzorci, mešali sa bakterijom.
Tako je dokazano da tamo gde je upotrebljen ovaj preparat virusa više nije bilo, što znači da je potpuno uništena i lipidna ovojnica, odnosno proteinski omotač i RNK virusa. 
Kao društveno odgovorna kompanija "Agrounik" je odlučila da 10 tona preparata "Surfixa" pokloni zdravstvenim ustanovama, bolnicama i tamo gde je najpotrebnije, a preostala količina će se uskoro naći u slobodnoj prodaji. Svi zainteresovani za ovaj preparat mogu da se obrate stručnjacima kompanije.