Prolećna setva jarih useva na području koje pokriva PSS "Vršac", a to su opštine Kovin, Bela Crkva, Vršac i Plandište, završena je na skoro 98 odsto površina  od ukupno 150. 000 hektara. Dipl. inž. Euđen Baba, stručnjak ove službe, kaže da u setvenoj strukturi dominira kukuruz na 45 odsto površina, suncokret je zastupljen procentualno na  na 28 odsto površina, a soja na 15 odsto. Setva soje još uvek nije završena  na području opštine Plandište gde se ona inače i najviše gaji, a razlog je nedostatak zemljišne vlage.
Posejani usevi dobro izgledaju, ali su niski. Tako kukuruz posejan početkom aprila nalazi se u fazi 5-6 oformljenih listova, suncokret je u fazi 2 – 4 lista, a soja zavisno od  vremena setve je u različitim fazama,  od  klijanja, nicanja pa do dva trolistka. Optimalno je vreme za tretman useva protiv korova.
- Iako je bio savet da se setva kukuruza i suncokreta obavi krajem marta, kada je temperatura zemljišta bila povoljna za setvu i još uvek je bilo zemljišne vlage tamo gde je urađena dobra priprema, u ataru je izražen  nedostatak padavina, kaže dipl.inž. Baba.
Posledice se osećaju i na ozimim usevima. Na području opštine Kovin gde je palo malo kiše,  ratari su u nedoumici da li da pšenicu jesenas posejanu pretanjiraju ili da je ostave.
Zbog nedostatka  vlage niske su ozime pšenice i ozima uljana repica. U ovom momentu kiša je neophodna svim usevima, a pogotovo ozimim kaka bi se faze nalivanja zrna odvijale nesmetano, poručuje dipl. inž. Euđen   Baba.
T. Gnip