Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva privrede usvojila je Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19.Radi se o povoljnim kreditima za čiju realizaciju je izdvojeno 24.000.000.000 dinara.

Osnovni ciljevi Programa su da se u uslovima otežanog poslovanja izazvanog pandemijom virusa COVID – 19 obezbedi podrška privrednim subjektima za nabavku obrtnih sredstava kao i za održavanje tekuće likvidnosti u cilju redovnog izmirivanja obaveza prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Realizacija Programa vršiće se preko Fonda za razvoj Republike Srbije sve dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 10. decembra 2020. godine.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

Kredit se može odobriti i ako je u zvaničnim finansijskim izveštajima privrednog subjekta za jednu od poslednje dve godine, iskazan neto gubitak ali je ostvaren poslovni dobitak.

Uslovi realizacije kredita predviđaju rok otplate do 36 meseci koji uključuje grejs period do dvanaest meseci. Ukupno trajanje kredita predviđado 12 meseci grejsperiodai do 24 meseca otplate. Kamatna stopa je 1% na godišnjem nivou, a krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Minimalni iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima za privredna društva je 1.000.000,00 dinara a za preduzetnike, zadruge i privredne subjekte registrovane u relevantnom registru 200.000,00 dinara.

Maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti:za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000,00 RSD,za mala pravna lica do 40.000.000,00 RSD iza srednja pravna lica do 120.000.000,00 RSD.

Kreditće se otplaćivatiu mesečnim anuitetima.

U zavisnosti od iznosa kredita, korisnici kredita dostavljaju sledeća sredstva obezbeđenja:menice, garancije banke ili jemstvo bonitetnog privrednog subjekta.

Sva pitanja u vezi sa Programom mogu sepostaviti putem elektronske adrese  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zahtevi se elektronski podnose na elektronsku adresu  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.