Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije najoštrije je osudilo do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole, gde je stradalo 18 ptica i životinja.

Ministarstvo traži od nadležnih istražnih i sudskih organa da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce ovog krivičnog dela i gnusnog zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije.

Na 17 lokacija na području Bačke Topole otrovano je šest eja močvarica i dva mišara, koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

Izgled 50 pronađenih zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju na to da je korišćen zakonom zabranjeni preparat "furadan".

Hitna istraga je potrebna kako bi se pronašli počinioci i  svi zatrovani mamci i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta.

Ovim gnusnim zločinom trovanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta naneta je nenadoknadiva šteta za našu prirodu i biodiverzitet.

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije, po kome se naša zemlja svrstava u 40 najbogatijih područja u svetu.

Ugrožavanje biodiverziteta je opasan i direktan put kojim se ugrožava zdravlje ljudi. O tome nam, nažalost, svedoči pošast koronavirusa, sa kojom se danas suočava čitav svet, navodi se u saopštenju.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije