Sneg koji je padao proteklih dana na području Jablaničkog okruga prekinuo je setvu krompira na otvorenom. Master. inž. Jelena Stojiljković, stručnjak PSSS "Leskovac", kaže da je na ovom području planirano da se krompir zaseje na 1.800 – 2.000 ha. Do sada setva je obavljena na zemljištu lakšeg mehaničkog sasatava, a očekuje se da će se nastaviti narednih dana kada temperature budu više. Poljoprivredni proizvođači, setvu luka u polju uglavnom su završili.
U zaštićenom prostoru u toku je sadnja povrća. S obzirom da je bio hladniji period, vlaga je u plastenicima bila povišena pa su proizvođači imali  potrebu da ih više zagrevaju i češće provetravaju kako ne bi došlo do pojave botritisa i oštećenja na mladim biljkama usled vlage, što je i bio savet stručnjaka.
Plastenike u kojima su zasađeni krastavac, paprika, paradajz, proizvođači su tokom noći češće zagrevali  kako bi  sačuvali svoju proizvodnju. Posebno je to važno za krastavac, čija berba uskoro treba da počne. Poznato je da ova biljka pri povećanoj vlazi odbacuje plodove kao i kad su visoka temperaturna kolebanja, podseća  master inž. Jelena Stojiljković.
Iako je sneg pao kad mu nije vreme, dobra strana  je što nije bilo suviše hladno, pa na ovom području nije došlo do oštećenja na povrtarskim biljkama.
  Savet povrtarima za sadnju koja predstoji  jeste  da prilikom zalivanja dodaju đubriva sa većim  sadržajem fosfora, kako bi ubrzali ukorenjavanje biljaka,  stvarajući tako jak koren koji im omogućuje da lakše koriste hranljive materije iz zemljišta.
T.G.