Sneg koji od noćas neprekidno  pada u Kolubarskom okrugu dostigao je visinu od 10 centimetara.  Dipl. Inž. Jovan Milinković, stručnjak PSSS "Valjevo", kaže da je ovaj sneg stigao kasno, jer su voćke zbog visokih temperatura, koje su bile u prethodnom periodu počele da cvetaju.  Vegetaciona sezona počela  je dve nedelje ranije, pa je dosta  zasada već pripremljeno za najosetljiviju fazu,  cvetanje, pa  i zametanje plodova. 
Procvetale su rane i srednje sorte kajsije i u tim zasadima se mogu očekivati neke ozbiljnije štete. Na pojedinim lokalitetima čak su i šljive počele da cvetaju poput sorti "čačanska rodna" i "čačanska lepotica". Puno voćaka se skoro otvorilo, cvetovi su u fazi belih balona i sneg im u ovoj fazi nije potreban. Kolike će štete biti zavisi od temperatura narednih dana. Trenutna temperatura je minus 1 stepen, a očekuju s i niže kada se vreme izvedri.
Takođe, pretpostavlja se da će  i malinjaci  pretrpeti štetu. U nekim  zasadima  već su krenule rodne grančice, koje su različite  dužine od 2 do 5 cm. Ne bi bilo dobro da ih ova zima i mraz oštete, jer  one su  te koje ove godine treba da donesu rod.
- I u planinskom delu gde se očekivalo da će vegetacija kasniti, krenula je istovremeno kada i u ravničarskom području. Zima je bila blaga, zemljište se zagrejalo tako da su bile male razlike u kretanju vegetacije po visinskim zonama. Za sada čeka se da prođe sneg i niske temperature da bi mogao da se proceni stepen šteta, objašnjava  dipl. Inž. Milinković. 
Na  području Valjeva, Mionice, Osečine, Lajkovca, Uba, ne bi trebalo da bude mehaničkih šteta jer su voćari uglavnom završili rezidbu. Jedino kod starijih stabala moguća su eventualna  lomnljenja nekih grana.
Sneg koji je pao omeo je voćare da rezidbu privedu kraju tamo gde nije urađena. Takođe, mraz je, kako kaže Milinković, prekinuo  i prvo proletnje đubrenje azotnim đubrivima  koja se na ovom području  unose 10-15 dana pre cvetanja, kako bi bila bolja  oplodnja. Prekinuta je i prva dopunska obrada zemljišta posle zime. Svi ovi poslovi pomeraju se za sedam do 10 dana. 
T.Gnip