Ratari se uveliko pripremaju za predstojeću setvu soje i kukuruza. Očekuju da setva počne s prvim danima aprila. Nabavili su repromaterijal i u toku je priprema na njivama gde još to nije urađno. Ono što ih najvše  muči  je da li će uspeti da urade sve na vreme s obzirom na zabranu kretanja.

Tako poljoprivendici  iz Južnog  Banata smatraju da ograničenje ostavlja nedovoljno vremena da bi se uradilo na vreme sve, a pogotovo ne mogu da shvate potrebu da se za svaki dan traži posebno dozvola i najavljuje kretanje. To je  nepotrebno, jer kako smatraju oni ne idu na okupljanje sa drugima već sami sedaju u traktor u svom dvorištu i idu na njivu, gde opet nisu u kontaktu ni sa kim, tako da niti su oni ugroženi niti nekog ugrožavaju.

Ovo mišljenje dele i njihove kolege iz okoline Sombora kao i zapadnog Srema i dodaju da od perioda kada im je dozvoljeno kretanje bez dozvole treba oduzeti i put od kuće do njive za šta je potrebno često i više vremena, oko 45 minuta, s obzirom na udaljenost parcela i ograničenu brzinu kretanja. Oni napominju i kada bi dobili dozvolu za duže kretanje to bi uglavnom koristili oni koji obrađuju veće površine, a kojih ipak nema u tolikom broju  te opet ne bi bilo puno mašina u atarima u vreme ograničenog kretanja.

M.A