Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju dugoročnog programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u Republici Srbiji za period 2020 - 2024. godine.

Uredbom utvrđuju se se ciljevi odgajivačkog rada i mere za sprovođenje ciljeva iz odgajivačkog programa: kod velikih preživara, u svinjarstvu, kod sitnih preživara, kod kopitara, u živinarstvu, u pčelarstvu, u akvakulturi, kao  i finansiranje sprovođenja Programa.

Republika Srbija raspolaže sa 5,3 miliona hektara poljoprivrednih površina, od čega 3,4 miliona hektara čini korišćeno poljoprivredno zemljište. U strukturi korišćenog poljoprivrednog zemljišta, najveće učešće čine oranice i bašte sa 73,1 % i livade i pašnjaci sa 20,7 %.

U cilju racionalnog korišćenja navedenih površina neophodno je:

1) veće učešće stočarstva, mereno brojem uslovnih grla po jedinici površine, proizvodnje mesa, mleka, jaja, vune, meda i drugih stočarskih proizvoda po hektaru;

2) u oblasti stočarske proizvodnje,veća koncentracija broja stoke po odgajivaču, razvojem farmerskog tipa proizvodnje, preko koga će biti racionalno iskorišćene raspoložive zemljišne površine i biljna proizvodnja koja će biti u funkciji razvoja stočarstva;

3)  povećanje produktivnosti po grlu u proizvodnji mleka, mesa, jaja, vune, kao i kvaliteta ovih proizvoda, kao i drugih stočarskih proizvoda;

4) primena novih metoda i postupaka u pripremi hrane za domaće životinje i smanjenje utroška hrane za domaće životinje za jedinicu proizvoda;

5) izvršavanje rejonizacije proizvodnje u skladu sa strukturom zemljišnih površina, načinom korišćenja zemljišta i potrebama pojedinih vrsta domaćih životinja za hranom za domaće životinje, a u skladu sa principima podele u okviru Evropske unije na ravničarske, brežuljkaste, brdske i planinske uslove odgoja .domaćih životinja.

Programom je predviđeno sprovođenje mera za unapređenje odgajivačkog programa kod velikih preživara, u svinjarstvu, kod sitnih preživara, kopitara, u živinarstvu,čelarstvu i akvakulturi.

Za sprovođenje odgajivačkog programa u ovoj godini izdvojeno je oko 150 miliona dinara. Sledeće, 2021. godine za ovu namenu izdvojiće se više od 186 miliona, 2022. više od 213 miliona, 2023, oko 243, a 2024. čak 275 miliona dinara.

A.M.