Na području Srbije zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja, od faze „mišje uši“ (BBCH 09) do faze vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni (BBCH 55).

Jabuke se nalaze u fazi kada je preporuka da se preduzmu hemijske mere zaštite od prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). U zasadima sa osetljivim sortimentom (Ajdared, Jonagold, Red Jonaprince i dr.) i gde su u prethodnoj vegetaciji registrovani simptomi pepelnice preporuka je primena sledećeg fungicida:

Karathane Gold 350 EC (meptildinokap) 0,4-0,5 l/ha.

U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) utvrđeno je prisustvo zrelih askopora u svim regionima. Dozrelost pseudotecija u pojedinim regionima se kreće i do 25%. Ovakvi procenti dozrelosti pseudotecija ukazuju na sposobnost gljive da u uslovima padavina oslobađa askospore.

Sa prvim narednim padavinama (ukoliko temperature budu odgovarajuće) postoji rizik od ostvarenja infekcije ovim patogenom. Trenutne prognoze ukazuju na naglo zahlađenje od nedelje praćeno padavinama na celom području zemlje. Važno je znati da do ostvarenja infekcije može doći i na niskim temperaturama. Prema podacima Mills i Laplante (1944), modifikovano po Jones (1990), do ostvarenja infekcije može doći na temperaturama od 0,5 do 2,2°C ukoliko je list vlažan 48 sati. Prema podacima Stensvand, Gadoury, Amundsen, Semb i Seem, (1997), infekcija se može ostvariti ukoliko je na temperaturi od 1°C list vlažan 40 sati.

Imajući sve ovo u vidu, preporuka je primena nekog od sledećih preparata:

Mankogal 80, Dithane DG Neotec, Caiman, Prevent 80-WP (mankozeb) 0,25%.

Izvor:PIS