Nedelja iza nas na novosadskoj Produktnoj berzi je donela povećan intenzitet trgovanja. Statistički posmatrano, količinski promet je iznosio 1.350 t što predstavlja bezmalo rast od čak 290%. Finansijski vrednost prometa je od 23.170.250.00 dinara, što je rast od 83.68% u odnosu na prethodnu nedelju. Ovakav disbalans u rastu količinskog i vrednosnog prometa objašnjava struktura zaključenih ugovora. Naime, za razliku od prethodne nedelje, gde je dominirala soja u protekloj nedelji apsolutni primat u trgovanju je donela kupoprodaja kukuruza, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Zaključene cene kukuruza su se kretale u uskom cenovnom rasponu od 15.00-15.20 din/kg. Za razliku od ranijeg perioda gde je ponuda diktirala cenu ovu nedelju je diktirala tražnja. Izvozna tražnja zahteva kupovinu kukuruza sa gratis lagerom do kraja juna meseca, što upućuje na zaključak da je ino cena jedna velika nepoznanica koja je verovatno posledica proglašenjem pandemije korona virusa.

Kupoprodaja pšenice je već treću nedelju izostala iz prometa, a tražnja praktično i ne postoji. Ponude su i dalje na vrlo visokom nivou¸a u zavisnosti od kvaliteta i pariteta pšenica u ponudi ima cenu 18.80-19.30 din/kg.

Za razliku od situacije na tržištu žitarica, tržište soje pokazuje znakove tražnje. Ovonedeljna zaključena cena iznosi 39.55 din/kg. U zavisnosti od ponuđene količine i pariteta se kreće i cena tražnje, 39.30-39.70 din/kg.