Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević primio je juče ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Borisa Pašalića, s kojim je razgovarao o mogućnostima konkretnije saradnje AP Vojvodine i Srpske u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Najvažnije teme bile su globalne klimatske promene, upravljanje vodama i automatizacija protivgradne zaštite kao izazov u zajedničkoj poljoprivrednoj politici.
Sekretar Radojević je istakao da na osnovu Sporazuma o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske, susret sa ministrom Pašalićem predstavlja nastavak dogovora za intenziviranje saradnje u poljoprivredi. Podsetio je da Republika Srbija i Republika Srpska zajednički ulažu znatna finansijska sredstva u projekat protivgradne zaštite kako bi rizik od grada bio sveden na minimum. Isto tako, u kontekstu globalnih klimatskih promena, veliki izazov jesu pojave novih bolesti i štetočina.
-Putem programa prognozno-izveštajnih službi AP Vojvodine dolazimo do pravovremenih informacija sa terena, i to je još jedna značajna oblast u kojoj možemo konkretno da sarađujemo. Republika Srpska takođe ima razvijene modele na ovom polju. Naš zajednički interes jesu ulaganja u mlade poljoprivrednike i njihov ostanak na selu, istakao je Radojević naglasivši da rešavanje ovog pitanja ima uticaja i na demografsku sliku naših sela.
Resorni sekretar je naglasio značaj digitalizacije napominjući da mladi moraju biti nosioci savremene poljoprivrede i da je to i jedan od razloga za nastavak radne posete ministra Pašalića Institutu „Biosens“ i novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić istakao je da saradnja umnogome može biti olakšana sličnim pristupom problemima u poljoprivredi.
- Želimo, pre svega,  da zadržimo mlade na selu, jer imamo veliki problem s odlaskom ljudi. Svesni smo i svih izazova vazanih za klimatske promene i potrebe da im se prilagodimo. Mi u Republici Srpskoj znamo da Vojvodina ima izuzetne savetodavne službe, među najboljima u regionu, i želeli bismo da tu saradnju produbimo, istakao je ministar Pašalić.
Takođe je rekao da je poseta Institutu „Biosens“ značajna, jer postoji velika potreba da se u Srpskoj digitalizuje poljoprivredna proizvodnja, ne samo zbog mladih koji dobro razumeju nove tehnologije, već i zbog manjka radne snage i potrebe uvođenja automatizacije.
Pašalić je posebno naglasio i značaj saradnje sa novosadskim Poljoprivrednim fakultetom, koji je pre 28 godina pomogao formiranje Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.