Ministar Krkobabić je sa svojim saradnicima juče posetio ZZ "Stari Banat" iz Sakula,  koja je dobila 6,6 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije kao podsticaj za svoj rad.
- Ovo je primer da jedno selo zahvaljujući zadruzi ima svoj pogon u kome dvadesetak porodica može da nađe svoju egzistenciju. Proizvod koji poljoprivrednici proizvedu, adekvatno tretiran i upakovan ovako lako i direktno stiže do kupaca. Zato su nam i nužne zadruge i veoma me raduje što su od početka ovog projekta Vlade Srbije do danas čak 633 sela dobila zadrugu,  rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Opovo u Južnobanatskom upravnom okrugu i podsetio da je država spremna da i ove godine pomogne domaćinima Srbije udruženim u zadruge.
 
Obilasku zadruge prisustvovali su i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, prof. dr Žarko Ilin s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i agroekonomski analitičar Branislav Gulan, kao i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz pomenutog okruga.
 
Prof. dr Žarko Ilin rekao je da je ovo sjajan primer, model u prvoj fazi po uzoru na evropske, gde jedan pogon okuplja proizvođače iz više sela i ima u perspektivi intenziviranje proizvodnje. 
- Ovakvim pogonima, koji olakšavaju dostupnost povrtarskih proizvoda stanovništvu, utiče se direktno na kvalitet ishrane ljudi, jer osnovu zdrave ishrane čine pre svega povrće i voće, a potom žitarice i ostale namirnice. Ovakvi zadružni pogoni treba da budu okosnica i srž malih mesta, a Srbija je ozbiljan proizvođač povrća sa sve većom perspektivom u Evropi i svetu, istakao je Ilin.
 
ZZ "Stari Banat" je osnovana 2017. godine, a iz državnog  programa za razvoj zadrugarstva dobila je 6,6 miliona dinara za mašine za obradu i rezanje povrća, vakuum mašinu i uređaj za pranje, rezanje i sušenje povrća. Svoje proizvode Zadruga plasira velikim trgovinskim lancima u Srbiji.
 
Aleksandar Jovanović, direktor ove zadruge, istakao je koliko je ova oprema doprinela da Zadruga krene u korak sa savremenim potrebama društva i rekao da je u projekat uložila i 100.000 evra sopstvenih sredstava.
 
Ove godine u budžetu Republike Srbije planirano je novih 580.000.000 dinara namenjenih zadrugarstvu, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra Krkobabića.