Savez proizvođača rakije Srbije na sednici Skupštine održanoj 27.12.2019. godine, u Beogradu, primio je u članstvo nova Udruženja: Udruženje proizvođača rakije "Vojvodina", Udruženje proizvođača rakije "Rasinskog okruga", Udruženje proizvođača rakije "Beogradsko rakijsko udruženje" i Udruženje proizvođača rakije "Južna Srbija".
Savez proizvođača rakije Srbije je nastao na inicijativu više udruženja registrovanih proizvođača rakije radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa u oblasti proizvodnje i promocije rakije i jakih alkoholnih pića, čiji se interesi ne bi mogli pojedinačno ostvariti.
Savez je nedavno izvršio regionalizaciju, gde je jedan od kriterijuma bio koncentracija proizvođača rakije u Srbiji po regionima. Prema toj regionalizaciji rakijski regioni u Srbiji su: Vojvodina, Beograd, Šumadija i Pomoravlje, Zapadna Srbija, Južna Srbija, Istočna Srbija, Mačvansko-Kolubarski region, Moravičko-Raški, Rasinski i Kosovsko-Metohijski region.
Na ovaj način se povećava broj članova Saveza proizvođača rakije Srbije  i ide dalje u osnivanje novih udruženja prema regionalnizaciji koja je određena Statutom Saveza.
Država je podržala formiranje Saveza, što je izazvalo veliko interesovanje proizvođača rakije da se učlane u regionalna udruženja koja će postati deo Saveza i na taj način doprineti razvoju rakije kao tradicionalnog srpskog pića, navodi se u saopštenju Saveza.