Jedina tema petog susreta kozara Srbije „Kumane 2019" bilo je udruživanje i osnivanje krovne nacionalne organizacije odgajivača koza.

Odgajivači koza, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, predstavnici nauke, stručnih poljoprivrednih službi, ekonomisti..., svi su okupljeni oko istog cilja da novoosnovano udruženje bude prekretnica u razvoju kozarstva u Srbiji.

Pristupnicu je potpisalo 127 kozara. Na skupu su izabrani organi i rukovodstvo udruženja.

Udruženje svih kozara Srbije promovisaće kozarstvo u Srbiji i uspostavljaće saradnju u regionu, zastupaće interese kozara u donošenju zakonske regulative i organizaciono i tehnički pomagaće svojim članovima. Deo aktivnosti biće usmeren na edukaciju članova, kao i na promociju kozjih proizvoda.

Organizaciona i tehnička pomoć biće u nabavci hrane, lekova, opreme i specijalističkih usluga, kao i u izgradnji objekata, štala, izmuzišta, mini-mlekara. Osim toga, udruženje će koordinisati s veterinarskim i matičnim službama i uzeće učešće u proizvodnji i plasmanu genetskog materijala i kozjih proizvoda.

Za Zorana Gagića, odgajivača koza iz Novog Miloševa, osnivanje nacionalnog udruženja je važno zbog lakšeg plasmana mleka. Jednostavnije je proizvesti nego prodati kozje mleko, kaže Gagić, koji veruje da će udruženi kozari naći siguran plasman i zajedničkim snagama napraviti mini-mlekaru.

Kozari koji su nedavno počeli odgoj koza smatraju da će im udruženje pomoći da reše nedoumice koje se nameću kako u proizvodnji, tako i u preradi. Iskustvo Jasmine Đukić iz Sombora je da se teorija i praksa često ne podudaraju. Od udruženja očekuje razmenu energije, iskustava i informacija. Optimista je i veruje da će odgoj koza i prerada mleka koju planira da pokrene biti stabilan posao.

Magistar Zoran Novaković, koji je na svojoj farmi koza spojio teoriju i praksu, smatra da će udruženje doneti benefite odgajivačima ako svi rade planski. Neophodno je povećati broj grla kako bi se birala najkvalitetnija za proširenje stada. Potrebni su i kvantitet i kvalitet. Osim toga, neophodno je govoriti o određivanju ciljeva strategije razvoja kozarstva u našoj zemlji, jer kozarstvo je perspektivna delatnost, poručuje Novaković.

Nesiguran plasman i niska cena kozjeg mleka su za Marijanu Heđeši iz Novog Miloševa najveći problemi. Zbog toga razmišlja da u svom gazdinstvu, u kom odgaja stotinak koza, pokrene preradu mleka. Veruje da će preko udruženja brže i jednostavnije doći do svih neophodnih informacija o izgradnji mini-mlekare i plasmanu proizvoda.

Ekonomski ciljevi, pre svih povećanje profitabilnosti proizvodnje, moraju biti prioritet odgajivačima koza, poručio je okupljenima prof. dr Miladin Ševarlić. To se može ostvariti udruživanjem, jer koliko god da su farme za naše uslove velike, one su neprepoznatljive i realno male i za domaće, a kamoli za inostrano tržište. Potrebno je napraviti nacionalnu organizaciju svih granskih udruženja poljoprivrednika koju će uvažavati institucije i koja će učestvovati i u donošenju zakonskih i drugih regulativa, rekao je Ševarlić.

Udruženje je kozarima nephodno, smatra i dr Ivan Pihler predavač na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ono će funkcionisati ako članstvo bude masovnije, jer snažni poljoprivrednici mogu da deluju na institucije i dobiju ono što traže, poručio je Pihler okupljenim kozarima.

Organizatori petog susreta kozara Srbije "Kumane 2019" su "Dobra farma" Dobričevo, Rajko Varadinac iz Kumana i Zoran Gagić iz Novog Miloševa.

Aleksandra Mihajlović