Površine pod organskim usevima porasle su za godinu dana oko 43 odsto i ove godine dostigle su 19.200 hektara, pa je pravo je vreme da se proizvođači u ovoj oblasti počnu udruživati kako bi povećali konkurentnost na tržištu. Ovo je jedan od zaključaka Međunarodnog festivala organskih proizvoda "Biofest" koji je juče otvoren u Subotici. "Biofest" je, inače,  najstarija domaća manifestacija u ovoj oblasti, koja je osnovana s ciljem podrške razvoju organske proizvodnje. U okviru ovogodišnjeg skupa organizovana su brojna stručna predavanja, posete organskim farmama, kao i izložba organskih proizvoda. Centralna tema je svakako bilo osnivanje prve zadruge organskih proizvođača "Panonija  organika".

- Zadrugu su 19. juna ove godine osnovali organski proizvođači iz Subotice, Totovog sela, Temerina, Stare Moravice i Ljutova kako bi olakšali poslovanje kroz zajedničku nabavku repromaterijala, mašina, ali i plasman. Zato smo i odlučili da centralna tema skupa bude upravo zadrugarstvo, rekla je Snježana Mitrović iz Udruženja "Terras" i iz Otvorenog univerzitata u Subotici, koji su  organizatori skupa i dodala da  "Biofest" ove godine slavi jubilej, ali da će sledeće godine biti obeležena dva još značajnija jubileja.

Reč je o tri decenije organske proizvodnje u Srbiji, kao i o dve decenije od kada je donet Zakon o organskoj proizvodnji.

Ivana Simić iz Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju "Serbia Organica" istakla je na ovom skupu da ohrabruje činjenica da je resorno ministarstvo prepoznalo sektor organske proizvodnje kao važan i da je spremno da ponudi adekvatnu pomoć u njegovom daljem razvoju. Na nedavno održanom jubileju ove organizacije ministar Nedimović, obećao je da će  subvencije za organsku poljoprivredu biti povećane do nivoa koji ova proizvodnja zaslužuje. Najavila je i skoru  izradu posebnog zakonskog dokumenta kojim će konačno biti razdvojeni podsticaji u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji.

Grgur Stipić iz subotičkog Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine najavio je  da će poljoprivrednicima sa teritorije ovog grada  zemljište biti davano u dugogodišnji zakup ukoliko se bave organskom proizvodnjom. Najavio je i dalju implementaciju, ali i revidiranje lokalnog akcionog plana za razvoj organske poljoprivrede.

Veća pomoć organskoj poljoprivredi najavljena je i iz resornog sekretarijata. Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Suboticu je nazvao prestonicom organske poljoprivrede u Srbiji i istakao da resorni sekretarijat trenutno daje 10.000.000 dinara za razvoj organske proizvodnje u Pokrajini.

Na ovogodišnjem "Biofestu" tradicionalno su proglašeni najbolji organski proizvođač i proizvod.

Titulu najboljeg proizvođača ponela je Ana Dolovac iz Novog Sada, koja je na svom gazdinstu razvila inovativne proizvode - rolnice od organskog sušenog voća (jabuka, kajsija i kruška). To je ujedno bila i tema njenog diplomskog rada na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Za najbolji proizvod proglašen je "čoko cerealije organic" , instant organski proizvod na bazi integralnih žitarica i organskog kakaa. Proizvodi ga kompanija "Flory" iz Kruševca.

Snježana Mitrović naglasila je da će zaključci s ovogodišnjeg "Biofesta", baš kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, biti dostavljeni nadležnima kako bi poslužili za donošenje bolje regulative u ovoj oblasti. Jedan od predstojećih zadataka je, kako je najavila, izrada akcionog plana za razvoj organske poljoprivrede u AP Vojvodini.

A. M.