Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je juče sa proizvođačima malina o načinima da se unapredi kvalitet proizvodnje tog voća.

Na sastanku je postignut dogovor o tome da se sve nadležne službe – od poljoprivredne i fitosanitarne do tržišne inspekcije, uključe u rad timova koji nadziru ceo proces, od otkupa do izvoza maline. Na sastanku su izneta očekivanja da će ovogodišnja situacija u otkupu i plasmanu malina biti daleko bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministarstvo je, kako se navodi, u skladu sa prethodnim razgovorima sa predstavnicima proizvođača malina, sprovelo sve što je do sada dogovoreno.

Formiran je Nacionalni savet za malinu, koji je utvrdio tačnu proizvođačku cenu tog voća, koja je dugi niz godina bila predmet sporenja.

Nadležne inspekcije sprovode kontinuirane kontrole u otkupu malina, koje će biti nastavljene i intenzivirane, u skladu sa dogovorenim na današnjem sastanku. Ministarstvo poljoprivrede podstiče unapređenje proizvodnje malina brojnim merama, među kojima je pomoć u vidu repromaterijala i sadnica za proizvođače i podsticaji za premiju osiguranja. Subvencioniše se, odnosno regresira 40-45 odsto od plaćene premije osiguranja, a od ove godine povećan je regres za regione, koji su u prethodnom periodu najviše pogođeni vremenskim i elementarnim nepogodama - Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski, i to na iznos od 70 odsto.

Srbija će biti vraćena na listu zemalja potpuno bezbednih od prisustva norovirusa, zbog čega prilikom izvoza maline u Evropsku uniju neće biti dodatnih kontrola od strane nadležnih službi na prisustvo tog virusa, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.