U okviru 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma održana je tribina "Brendiranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda" čiji su organizatori bili "Dnevnik-Poljoprivrednik", Privredna komora Srbije i Novosadski sajam.

Učesnici tribine bili su predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu, Ministarstva poljoprivrede, kao i primeri dobre prakse - "Futoški kupus", "Begečka šargarepa" i  "Gegula".

O značaju stvaranja brendova u cilju  boljeg tržišnog pozicioniranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na skupu je govorila dr Danica Mićanović iz Privredne komore Srbije. Marijeta Lazor s Novosadskog sajma istakla je važnost predstavljanja ovih prozvoda na sajamskim manifestacijama kako bi se što više približili širokom krugu potencijalnih kupaca i potrošača. Dr Gordana Radović, direktorka "Dnevnik –Poljoprivrednika", govorila je o važnosti medija u promociji dobrih primera iz prakse, što se odnosi i na proizvode s dodatom vrednošću, odnosno brendove.

O samom postupku brendiranja govorio je Zoran Dragojević iz Zavoda za intelektualnu svojinu. Za davanje odobrenja da bi neki proizvod stekao oznaku kvaliteta zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. O ovoj temi govorila je Snežana Kumbarić iz resornog ministarstva.

Svima koji žele da od svojih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda naprave brend prepoznatljiv na tržištu najbolji savet mogu da daju oni koji su i sami prošli put do stvaranja prepoznatljivog proizvoda. O svojim iskustvima govorili su proizvođači koji proizvode i prodaju "futoški kupus", "begečku šargarepu" i kvalitetnu rakiju koja se na tržištu plasira pod brendom "gegula".

A. Milić