Ministar Branislav Nedimović se u okviru sajamskih aktivnosti na 86. sajmu poljoprivrede sastao sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Matejom Norčić Stacmar.
Tom prilikom Nedimović se zahvalio  na podršci Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU, posebno u sektoru poljoprivrede, i to u sva tri poglavlja - poljoprivredne politike, bezebnosti hrane i ribarstva. Podsetio je da je u toku realizacija IPARD projekta, da je 736 aplikacija u postupku, kao i da je počela isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima. 
 
- To je prvi evropski novac koji je isplaćen direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije, rekao je Nedimović.
 
Ideja je, kako je rekao ministar, da postanemo potpuno kompatibilni s regulativom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu.
-  Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti, istakao je ministar Nedimović i najavio da će za tri meseca biti akreditovana laboratorija za bezbednost hrane, kao i da je oprema već nabavljena i angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će laboratorija biti potpuno u funkciji.
 
Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stacmar navela je da je Srbija u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra i da je to pokazatelj puta Srbije ka Evropskoj uniji.
 Norčić Stacmar je navela da Delegacija EU pomaže Srbiji, ne samo u pogledu propisa i standarda već i u modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije. Jedan od načina pomoći u tom smislu je i IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.
 
- Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat ''EU za tebe'' dajemo mehanizaciju, konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je o 175.000.00 evra bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama je da odredite kojom brzinom ćete raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje, podsetila je Norčić Stacmar i napomenula da je više od dve trećine srpskih proizvoda plasirano na tržište EU i na CEFTA tržište.
 Zahvaljujući uvođenju evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane, kako je rekla zamenica šefa delegacije EU u Srbiji,  veća je mogućnost da poljoprivredni proizvodi budu plasirani na tržište EU i da budu konkurentniji. Takođe, podsetila je da je Srbija već dobila 100.000.000 evra za razvoj poljoprivrede, te pohvalila trgovinsku razmenu između EU i Srbije.