Peto zasedanje Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa, kojim je predsedavao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, održano je danas u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu.
Nedimović je podsetio da je poljoprivrednicima i prerađivačkoj industriji na raspolaganju  175.000.000 evra bespovratnih sredstava u okviru IPARD programa. 
Na pet poziva za dobijanje novca iz ovog programa stiglo je 736 aplikacija, što je za gotovo 50 odsto više od očekivanog, ocenjeno je nakon sastanka Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa. 
- Imaćemo od jeseni dva nova sektora u IPARD-u, a to su sektor jaja i sektor vina. Nakon što je usvojena mera za razvoj ruralnog turizma, takođe od jeseni, imamo i agroturizam. To je od izuzetne važnosti, jer možemo da iskoristimo naš geografski potencijal i hranu koju proizvodimo, izjavio je Nedimović.
Ministar je rekao da je procedura možda komplikovana i naveo primer gospođe od 65 godina iz Stare Pazove koja je aplicirala za nabavku traktora i dobila 60 odsto bespovratnih sredstava. Takođe, kako je rekao, upućena su još dva nova zahteva poljoprivrednih proizvođača, jedan koji se odnosi na preradu voća, a drugi je stigao od proizvođača mleka.
 - U razgovoru s proizvođačima voća predloženo je da korigujemo deo koji se odnosi na preradu voća, kako bismo mogli one male proizvođače iz nacionalnog programa mera da nastavimo finansijski da podržimo u pogledu investicija za preradu. Drugi zahtev je bio od proizvođača mleka, da se za investiciju farme koriguje broj grla sa 20 na 50, ali ja mislim da za te namene možemo koristiti druge alate, a ne sredstva iz IPARD-a, kako bismo dostigli prvo nacionalne standarde, rekao je ministar Nedimović.
Liam Breslin, predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u IPARD programu ocenio je da 175.000.000 evra pretpristupne pomoći iz IPARD programa može promeniti mnoge stvari u poljoprivredi. 
- U toku je obrada pristiglih predmeta i očekujemo uskoro i isplatu i donošenje rešenja po tim predmetima.Takođe, nadamo se da će se sada prijavljivati oni koji su zainteresovani za razvoj agroturizma i da će aplicirati za sredstva iz IPARD programa, rekao je Liam Breslin.